Utilajele necesare
Maşină universală de şlefuit - lustruieşte parchetul cu disc abraziv, elimină micile defecte după prelucrarea maşinii cu bandă sau a maşinii cu tambur. Praful se adună în aspirator.
Hummel - cea mai productivă maşină de raschetat din lume cu rezultate excelente pe suprafeţe mari şi mici, este partenerul ideal pentru lucrări de calitate, motorul acestuia fiind prevăzut cu un sistem de ultimă generaţie care îl protejează în caz de încălzire, este ideală pentru raşchetarea parchetului de orice fel.
Maşină de raşchetat parchet - curăţă perfect vechiul lac de pe podea (parchet, pardoseli din lemn masiv). În ce stare nu sar afla podeaua, ve-ţi obţine în rezultat o podea perfect de netedă.
Maşină de şlefuit margini - proiectată să raşcheteze locurile greu accesibile şi aşa numitele "zone moarte" de parchet şi podele din lemn: marginile, locurile de sub calorifere, scări. Praful este colectat în sac.
Ferestrău de masă pentru tăieri înclinate - se foloseşte la tăierea parchetului şi a plintei sub orice unghi.
Vlagometru - măsoară umeditatea pereţilor, a lemnului (parchetul) şi a şapei (steajka).
Servicii
1. Pregătirea suprafeţei de montare
Înainte de a instala, asiguraţi-vă că pardoseala (şapa pe care se montează parchetul) este uscată, umeditatea relativă nu depăşeste 2,5 – 3% , pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor şi deteriorarea parchetului.
Verificaţi şapa (steajka), folosind o riglă dreaptă de cel puţin 2 metri. Orice abatere de la nivelul stratului suport nu trebuie să depăşească 2 - 3 mm pe 2000 mm lungime. Umiditatea relativă a aerului din încăpere ar trebui să fie menţinută între 45 şi 60% pe parcursul tuturor anotimpurilor pentru a menţine parchetul în stare impecabilă. Când umiditatea relativă a aerului scade sub 40%, aceasta poate provoca distanţarea lamelor. Parchetul prezintă o umeditate de 8-12 %, iar temperatura în încăpere trebuie să fie de 18-23ºC cu plus.
Lemnul are capacitatea de a absoarbe vaporii de apă din aer, deaceea păstraţi parchetul în ambalaj închis (nedesfăcut) în încaperea în care vor fi montate timp de 1 - 2 săptămâni pentru aclimatizare, parchetul din lemn se extinde şi se contractă, în functie de modificările ce intervin asupra umidităţii aerului. Pentru a preveni această expansiune, care apare de obicei în timpul verii, puteţi lăsa un spaţiu de dilataţie de 7-10 milimetri.
Distanţa faţă de perete sau alte pardoseli poate fi acoperită cu o plintă sau cu profile. Pentru a menţine această distanţă, pe durata instalării se folosesc pene. Se recomandă montajul prin lipire cu adeziv de calitate pentru a asigura un transfer termic optim şi o prindere flexibilă.
2. Reparaţia parchetului
3. Raşchetarea şi şlefuirea parchetului
Se foloseşte maşina pentru raschetat parchet, operaţiunea are loc în 3 faze cu hîrtie abrazivă ce are granule din ce în ce mai fine, se scot zonele închise şi lemnul rămâne curat. Este posibil ca anumite pete să fie profunde, însă nu trebuie insistat, pentru a nu produce denivelări.
De-a lungul marginilor şi la colţuri este nevoie de o intervenţie în detaliu, care se poate efectua manual sau cu ajutorul unei maşini de şlefuit de proporţii reduse care permite şlefuirea parchetului dedesubtul caloriferelor, la extremităţile de lîngă perete şi în spatiile greu accesibile.
4. Chituirea
Rumeguşul cel mai fin, de la ultima şlefuire se va amesteca cu adeziv pentru obţinerea chitului folosit la umplerea fisurilor. Se chituiesc fisurile, iar după uscare se şlefuieşte toată suprafaţa şi se înlătură urmele de chit.
5. Lăcuirea.
Se recomandă 2-3 straturi de lac, iar pentru fiecare strat înainte de următoarea aplicare aşteptăm ca lacul să se usuce şi să se întărească. După uscare se şlefuieşte foarte fin.
Gradul de umeditate a lemnului (parket) 9±3% |
|||
Lemn umed aflat mult timp cufundat în apă 100% |
Proaspăt tăiat 50-100% |
Uscat la aer liber 15-20% |
Uscat în încăpere 8-10% |